Δελτία Τύπου

5hours - Δελτίο Τύπου 19/09/2023

Το ατύχημα του Θεοφάνη-Ερμή πριν 18 μήνες στα Τζουμέρκα που είχε σαν αποτέλεσμα τον άδικο χαμό του ανέδειξε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην παροχή των άμεσων πρώτων βοηθειών στη χώρα μας.

Έχει περάσει 1.5 χρόνος και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό!

Ο Ερμής εκείνη την ημέρα δεν έκανε κάποια extreme δραστηριότητα. Απολάμβανε μία υπέροχη μέρα στο βουνό κάνοντας βόλτα με τα ορειβατικά του σκι.

Μία δραστηριότητα που κάνουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χειμώνα!

Αν είχε φτάσει στο νοσοκομείο ακόμα και 3 ώρες μετά το ατύχημα θα ζούσε, για αυτό λέμε πως ο χαμός του ήταν άδικος και είναι το αποτέλεσμα μιας ελληνικής πραγματικότητας που δεν μας αξίζει.

Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν έχει εναέρια διάσωση!

Το ατύχημα του Ερμή μπορεί να έγινε σε ορεινό περιβάλλον και πολλοί νομίζουν ότι μιλάμε για διάσωση στα βουνά. Όχι. Μιλάμε για τα εκατοντάδες ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους γιατί απλά δεν πρόλαβαν. Γιατί ο μηχανισμός είναι ανεπαρκής, είναι ελλιπής, είναι αναποτελεσματικός, είναι λίγος, είναι ελαττωματικός, χρησιμοποιήστε όποια λέξη θέλετε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και όπως όλοι γνωρίζουμε πάντα κρινόμαστε από το αποτέλεσμα!   

Ο Ερμής έφυγε αλλά η οικογένεια του πιστεύει πως δεν έφυγε άδικα και έχει βάλει στόχο ζωής να αποκτήσει και η χώρα μας την εναέρια διάσωση που της αξίζει ώστε να μη θρηνήσουμε αλλά θύματα επειδή «δεν πρόλαβαν» και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε σε αυτό το έργο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο αγώνας ονομάστηκε 5Hours.

Όσες ήταν οι ώρες που περίμενε να σωθεί αλλά και η εκτίμηση μας ότι τόσες ώρες χρειαζόταν να έρθει κάποιος τρέχοντας από τα Ιωάννινα στην Άγναντα (53 χλμ με 1200 μέτρα θετικής υψομετρικής). Βάλαμε πολλές κατηγορίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχει κάποιος κάνοντας έστω και λίγα χλμ και να μην επηρεάσει το προπονητικό του πρόγραμμα.

Ο Άγγελος Ζιάκας  για δεύτερη χρονιά διέψευσε τις προβλέψεις μας και μάλιστα βελτίωσε την περσινή του επίδοση αφού χρειάστηκε 3 ώρες και 51 λεπτά να καλύψει την απόσταση ενώ άλλοι 4 αθλητές χρειάστηκαν λιγότερο από 5 ώρες καθώς και αρκετές ομάδες σκυταλοδρομίας. Δε θα σταθούμε περισσότερο στις επιδόσεις αφού το καθαρά αγωνιστικό μέρος ήταν δευτερεύον.

Ο καιρός αν και λίγο ζεστός προς το μεσημέρι στάθηκε με το μέρος των αθλητών.

Η διαδρομή ήταν υπέροχη ενώ όπως ήταν αναμενόμενο όσο πλησίαζε προς τον τερματισμό γινόταν ομορφότερη αφού η θέα προς τον Άραχθο και τις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων είναι εντυπωσιακή.

Ο τερματισμός έγινε στο Tzoumerka Activities Center (TAC), έναν πολύ όμορφο χώρο που αξίζει να επισκεφθείτε όσοι δεν τον γνωρίζετε, όπου προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα αποκατάστασης και ακολούθησαν οι απονομές σε μία φορτισμένη συναισθηματικά αλλά πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση πως θα γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Θεοφάνη-Ερμή και πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης τονίζοντας πως όλοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

- την Περιφέρεια Ηπείρου

- τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων

- το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων

- το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμερκων

- τον Θωμά Ρούμπα και την ομάδα του Tihio race

- τον Βασίλη Τζουμάκα και την ομάδα του My Adventure

- την Αρετή Στασινού, υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού Ηπείρου

- την γιατρό του αγώνα Φωτεινή Γιαλέλη

- την Mondial Assistance και τα πληρώματα του ασθενοφόρου και της μηχανής

- το κατάστημα Fifth Element Adventure Store στα Ιωάννινα

- τον Περικλή Τσιρογιάννη  και το κατάστημα αθλητικών ειδών Sportshouse στην Άρτα

- τους Λουκά Πρατίλα, Χρήστο Μαυρίκιο, Νίκο Κωστόπουλο που ανέλαβαν την Τεχνική διεύθυνση

- όλους όσους επάνδρωσαν τους 10 σταθμούς της διαδρομής

- τον Παύλο Γορανίτη της Olympus Έπαθλα

- τους Παναγιώτη Σωτήρη και Χρήστο Μάρκου που ακολούθησαν τους τελευταίους αθλητές

- την εταιρεία Kassaros travel

- το βιολογικό μέλι Nomad

- την ταβέρνα "TA TZOYMEPKA " και το Καταφύγιο Πραμάντων που φρόντισαν για το γεύμα των αθλητών στον τερματισμό


Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη που παρευρέθηκε στην εκκίνηση του αγώνα καθώς και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Φώτιο Φώτη, τον Δήμαρχο Τζουμέρκων Χρήστο Χασιάκο, τη βουλευτή του κόμματος Πλεύση Ελευθερία Τζώρτζια Κεφαλά και τον Πρόεδρο Αγνάντων Κώστα Παππά που μας βοήθησαν στις απονομές.

RUNNING EVENT

Don't give up... Dream hard... try harder!